Ce este un sitemap?

Ce este un sitemap?

Pur și simplu, o hartă a site-ului este un fișier care listează toate paginile web ale site-ului dvs. pe care ați dori ca motoarele de căutare să le cunoască și să le ia în considerare pentru clasare. Există totuși două tipuri de hărți de site; harta site-ului pentru crawler-uri/boți și harta site-ului vizuală pentru utilizatori. Fiecare este destinat utilizării diferite și aplicațiilor diferite.


De ce ai nevoie de un sitemap

Sitemaps-urile nu sunt necesare pentru ca site-ul dvs. web să fie găsit de motoarele de căutare, dar sunt FOARTE încurajate pentru toate site-urile web. O hartă a site-ului permite crawlerelor site-ului dvs. să ajungă în toate zonele site-ului dvs., indiferent de dimensiune, cu mai multă eficiență. Acest lucru ajută la optimizarea motoarelor de căutare, deoarece face mai ușor ca motoarele de căutare să găsească tot conținutul pe care doriți să fie descoperit și clasat pe site-ul dvs. Sitemap-urile sunt deosebit de importante pentru site-uri web noi, site-uri foarte mari (multe pagini) sau site-uri cu arhive mari.

Pentru site-urile web noi, există foarte puține link-uri externe care vin pe site-ul dvs., așa că crawlerele pot avea dificultăți în găsirea tuturor paginilor de pe site-ul dvs.

Pentru site-urile mari, crawlerele pot trece cu vederea unele pagini care au fost actualizate recent dacă nu au metadatele care să le spună că pagina a fost actualizată.

Pentru site-urile de arhivă, unde conținutul nu se leagă în mod natural unul la altul, poate fi foarte dificil pentru crawlere să găsească toate paginile dvs. fără harta site-ului ca ghid.


Sitemap.xml pentru roboți și crawlere

Fișierele Xml sitemap sunt destinate citirii de către roboți și crawler-uri pentru a dezvălui motoarelor de căutare, cum ar fi Google și Bing, unde să găsiți toate paginile de pe site-ul dvs. și cum sunt organizate. Aceste fișiere pot descoperi pagini care ar putea să nu fie legate de alte pagini de pe site-ul dvs., cum ar fi paginile de destinație, pentru a permite ca acestea să fie clasate, împreună cu alte pagini care ar fi putut fi găsite de crawlerele web, cum ar fi Googlebot. Aceste sitemap-uri pot conține, de asemenea, metadate valoroase asociate cu fiecare dintre paginile site-ului dvs.

Metadatele permit botului să înțeleagă mai multe informații despre fiecare pagină, cum ar fi când a fost creată pagina, ultima actualizare, cât de des este actualizată fiecare pagină și importanța paginii în raport cu alte pagini de pe site-ul dvs. Metadatele pot fi, de asemenea, folosite pentru a oferi informații despre anumite tipuri de conținut de pe paginile dvs., inclusiv vizualizarea mobilă, imagini, videoclipuri, produse și multe altele.

Aceste tipuri de hărți de site sunt destinate să fie descoperite sau trimise către motoarele de căutare prin intermediul instrumentelor pentru webmasteri sau a unui cont de analiză.

Acest tip de hărți de site sunt limitate la 10 MB și 50.000 de adrese URL. Dacă aveți un site web mai mare decât acesta, puteți împărți harta site-ului în fișiere mai mici și puteți include un fișier index al hărții site-ului împreună cu trimiterea sitemap-ului la motoarele de căutare.


Fișiere XML

Folosind protocolul sitemap.org, fișierele XML sitemap reprezintă cel mai simplu mod de a crea și trimite sitemap-ul dvs. În WordPress, pluginuri precum Yoast SEO, vor crea și organiza automat aceste fișiere pentru tine.


Sitemaps vizuale

Desen de mână o hartă vizuală a site-ului
O hartă vizuală a site-ului este o pagină pe care o puteți include în site-ul dvs. care permite vizitatorilor să vadă aspectul paginilor și postărilor dvs. într-o singură locație și este ușor de înțeles de către oameni. Unele dintre aceste sitemap-uri includ toate paginile, dar le puteți limita doar la paginile dvs. de nivel superior. Extrase din fiecare pagină pot fi incluse și în harta vizuală a site-ului, oferindu-le vizitatorilor o idee despre conținutul fiecărei pagini.

Deși nu sunt direcționate către crawler-uri și roboți, sitemap-urile vizuale au un bonus suplimentar de a adăuga o pagină internă care leagă la fiecare dintre cele mai valoroase pagini ale dvs., ceea ce face mai ușor pentru păianjeni și crawler-uri să vadă asocierile cu conținutul dvs.

Leave a Reply